Home > Blog > Is een schuldsaldoverzekering fiscaal aftrekbaar?


13 jan

Is een schuldsaldoverzekering fiscaal aftrekbaar?

schuldsaldoverzekering, fiscaal aftrekbaar

Categorie: Fiscaliteit

Een schuldsaldoverzekering biedt niet alleen extra bescherming aan uw nabestaanden, ook bij leven zijn er bepaalde voordelen verbonden aan de schuldsaldoverzekering. Zo is een schuldsaldoverzekeringspremie fiscaal aftrekbaar, onder bepaalde voorwaarden. Toch is het niet altijd interessant om uw schuldsaldoverzekering in uw belastingaangifte te vermelden… Ontdek hier waarom!

Schuldsaldoverzekering fiscaal aftrekbaar? Dit zijn de voorwaarden!

Niet iedereen heeft recht op een fiscaal voordeel. Zo dient de schuldsaldoverzekering afgesloten te zijn vóór de leeftijd van 65, moet de begunstigde de persoon zijn die de volle eigendom of het vruchtgebruik van de woning heeft, en moet de schuldsaldoverzekering op eigen hoofd zijn afgesloten.

Dat laatste betekent dus dat de schuldsaldoverzekering alleen fiscaal aftrekbaar is in de formule Hypo Protect Classic, die één verzekerde dekt. In de goedkopere Hypo Protect 2win formule zijn twee verzekerden gedekt binnen dezelfde polis en zijn de premiebetalingen dus niet fiscaal aftrekbaar!

Schuldsaldoverzekering niet fiscaal inbrengen

De schuldsaldoverzekering op eigen hoofd is dus fiscaal aftrekbaar, maar of het inbrengen van de schuldsaldoverzekering de beste keuze is, hangt af van de situatie. Wie zijn nabestaanden een zo groot mogelijk bedrag wil nalaten, kan overwegen om de premies van zijn schuldsaldoverzekering niet in te brengen. Op die manier hoeven er immers geen belastingen te worden betaald op het uitgekeerde kapitaal.

Ook als u voor het belastingvoordeel bij leven kiest, is het opletten geblazen! De terugbetaling van de lening, kapitaal en intresten, vormen samen met de premie van de schuldsaldoverzekering immers één geheel om de aftrekbare korf te vullen. Als de maximale aftrekbare korf al volledig gevuld is, is het zinloos om de premie van de schuldsaldoverzekering in te brengen. In geval van overlijden wordt het uitgekeerde bedrag belast, terwijl u zelfs niet echt hebt genoten van een belastingvermindering of fiscaal voordeel…

Schuldsaldoverzekering wél fiscaal inbrengen

Het inbrengen van de premies is pas interessant als de aftrekbare korf nog niet gevuld is. Dat kan het geval zijn als er nog geen groot bedrag van uw lening is afbetaald. Kiest u voor de eenmalige premie? Dan is het inbrengen van de schuldsaldoverzekering een goede manier om het maximale bedrag te bereiken, zeker als u de schuldsaldoverzekering aangaat op het einde van het jaar voor de aankoop van uw woning of andere investering die volgend belastingjaar ingaat.Waarom voor BNP Paribas Cardif kiezen?

Vragen? 02/528 00 03

Bel me

8 klanten op 10

raden Cardif aan bij vrienden en familie

Zorg voor service

persoonlijk en snel

25 jaar

expertise en betrouwbaarheid

7 DECAVI

verzekeringstrofeeën