Home > Alles wat je moet weten over de renovatiepremie 2016


23feb

Alles wat je moet weten over de renovatiepremie 2016

renovatiepremie 2016

Categorie: Nieuws

Eind 2015 keurde de Vlaamse regering een hervorming van de renovatiepremies goed. De renovatiepremie is – en blijft in 2016 – een aantrekkelijk voordeel voor wie een bestaande woning grondig renoveert. Toch kun je maar beter op de hoogte zijn van de wijzigingen, want er verandert heel wat aan de aanvraagprocedure en berekening van de premie.

Vlaamse renovatiepremie 2016

Het goede nieuws is dat je in 2016 nog altijd een renovatiepremie kunt aanvragen voor de renovatie van je woning. Het maximale bedrag is eveneens gelijk gebleven: 10.000 euro. Wat er dan wel verandert?

Twee aanvragen

De uitbetaling van de premie wordt vanaf nu verdeeld over twee aanvragen. Je kunt de aanvragen indienen in een periode van tien jaar, te rekenen vanaf de eerste aanvraagdatum. Je moet minstens een jaar wachten vooraleer je de tweede aanvraag doet. Tussen de twee aanvragen mag dan weer maximaal twee jaar verstrijken. Even concreet gemaakt: dateert je eerste aanvraag van 2016, dan kun je een tweede aanvraag uitsluitend indienen in 2017 of 2018, maar daarna kun je geen premie meer aanvragen tot 2026.

4 categorieën van renovatiewerken

Deze uitgebreide lijst van de Vlaamse overheid somt alle werken op die al dan niet in aanmerking komen voor een renovatiepremie. De werken zijn ingedeeld in vier categorieën:

  • categorie 1: structurele werken
  • categorie 2: werken aan het dak
  • categorie 3: werken aan buitenschrijnwerk zoals ramen en deuren
  • categorie 4: technische installaties

Berekening premie

De premie wordt berekend per categorie, met een minimum van 2.500 euro aan factuurbedragen per categorie. Voor de vierde categorie zijn er bovendien bovengrenzen. Op alle werken die per categorie binnen de grenzen vallen, ontvang je 20 of 30 procent van de aanvaarde facturen.

Voor wie?

De renovatiepremie is er in de eerste instantie voor bewoners, die niet noodzakelijk eigenaar hoeven te zijn. Verder zijn er voorwaarden wat gezinsinkomen, het type woning en bezit van andere woningen betreft. De voorwaarden zijn sterk afhankelijk van je gezinssituatie: alleenstaanden zonder persoon ten laste mochten twee jaar voor de aanvraag bijvoorbeeld maximaal 41.440 euro ‘gezamenlijk belastbaar inkomen’ hebben, terwijl samenwonenden in aanspraak komen als hun inkomen niet meer bedroeg dan 59.200 euro plus 3.320 euro per iedere persoon ten laste.Uw simulatie in 1 min

Start uw simulatie

Waarom voor BNP Paribas Cardif kiezen?

Vragen? 02/528 00 03

Bel me

8 klanten op 10

raden Cardif aan bij vrienden en familie

Zorg voor service

persoonlijk en snel

25 jaar

expertise en betrouwbaarheid

7 DECAVI

verzekeringstrofeeën