Home > Trouwen, feitelijk of wettelijk samenwonen: wat met de leninglasten?


13nov

Trouwen, feitelijk of wettelijk samenwonen: wat met de leninglasten?

wettelijk samenwonen

Categorie: Lening afsluiten

Samen met uw partner een woning kopen, het is een van de hoogtepunten in uw relatie. Vrijblijvend is het natuurlijk niet: u moet een lening aangaan en belangrijke financiële keuzes maken. Daarbij maakt het wel degelijk een verschil uit of u getrouwd bent, dan wel feitelijk of wettelijk samenwoont. Gaat u voor een aparte of een gezamenlijke lening? En wat met de verdeling van de leningslasten? Ontdek hier de belangrijkste aandachtspunten.

Woonkrediet aangaan: meer dan premies betalen

Wie samen met zijn partner een woonkrediet afsluit, gaat een langetermijnovereenkomst die verder reikt dan elke maand een som overmaken aan de kredietverstrekker. Een hypothecaire lening heeft namelijk ook gevolgen voor uw fiscaliteit en uw financiële bescherming. Wie onbezorgd wil lenen, maakt dan ook het best een weloverwogen keuze tussen trouwen, feitelijk en wettelijk samenwonen. Want uw burgelijke stand bepaalt, samen met de leenformule, hoe de kapitaalaflossingen en intresten verdeeld worden.

Feitelijk samenwonen: belang van het eigendomsaandeel

Wie samenwoont zonder dit officieel te maken door te trouwen of wettelijk samen te wonen, heeft twee mogelijkheden: twee aparte leningen aangaan of een gezamenlijk woonkrediet afsluiten.

  • Aparte leningen: Elke partner sluit een afzonderlijk woonkrediet af en de leninglasten kunnen niet verdeeld worden over de beide partners.
  • Gezamenlijk woonkrediet: Hierbij trekt elke partner de eigen schuldsaldopremie af en een deel van de gezamenlijke interesten en ­kapitaalaflossingen. Dat deel hangt af van het eigendomsaandeel van elke partner in de woning.

Gehuwd of wettelijk samenwonen: voorkeur voor gezamenlijke lening

Terwijl de keuze tussen aparte leningen of een gezamenlijk woonkrediet bij feitelijk samenwonenden grotendeels afhankelijk is van het eigendomsaandeel, ligt dat anders bij getrouwden en wettelijk samenwonenden. Daar gaat de voorkeur meestal uit naar een gezamenlijk woonkrediet.

  • Aparte leningen: Deze optie wordt zelden gekozen omdat u bij aparte leningen de maandlasten altijd apart moet opgeven. Een verdeling over beide partners is niet mogelijk.
  • Gezamenlijk woonkrediet: Getrouwde of wettelijk samenwonende koppels mogen zelf kiezen wie welk deel van de leninglast aftrekt. U kunt op die manier perfect optimaliseren in functie van uw persoonlijke noden.

Tip: Wist u dat u samen of apart een schuldsaldoverzekering kunt afsluiten? Lees meer over de fiscale gevolgen of neem gerust contact op. We staan voor u klaar!Uw simulatie in 1 min

Start uw simulatie

Waarom voor BNP Paribas Cardif kiezen?

Vragen? 02/528 00 03

Bel me

8 klanten op 10

raden Cardif aan bij vrienden en familie

Zorg voor service

persoonlijk en snel

25 jaar

expertise en betrouwbaarheid

7 DECAVI

verzekeringstrofeeën