Home > Alles wat u moet weten over de vlaktaks van Turtelboom


10dec

Alles wat u moet weten over de vlaktaks van Turtelboom

vlaktaks van minister Turtelboom

Categorie: energie

Toen Vlaams minister Annemie Turtelboom een nieuwe energieheffing aankondigde om de schuldenberg van de groenestroomcertificaten weg te werken, kwam daar nogal wat kritiek op. De oppositie wees erop dat er wel degelijk alternatieven waren voor de onrechtvaardige ‘vlaktaks’ of ‘Turteltaks’. En toen adviseerde ook de Raad van State om de energieheffing grondig bij te sturen. Waar gaat het juist over en wat betekent de vlaktaks van Turtelboom voor u?

Motivatie achter de vlaktaks van Turtelboom

De centrumrechtse Vlaamse regering heeft er afgelopen herfst voor gekozen om een stroomtaks of energieheffing in te voeren, die betaald zal worden door gezinnen en bedrijven. Elk gezin zal jaarlijks 100 euro moeten betalen, bovenop hun bestaande energiefactuur. Eén op tien gezinnen zal slechts 25 euro moeten betalen. De regering voerde deze maatregel in om de historische schuldenberg van de groenstroomcertificaten weg te werken. Die is ontstaan door het onverwachte succes van zonnepanelen in Vlaanderen onder de vorige Vlaamse regering.

Raad van State

Vanuit verschillende hoeken kwam kritiek op de voorgestelde energieheffing. Ook de Raad van State sprak zich negatief uit over de heffing. Die is niet alleen strijdig met de grondwet, maar ook met de bevoegdheidsafspraken tussen de gewesten. De Raad van State oordeelt dat minister Turtelboom haar bevoegdheid te buiten gaat door een heffing op te leggen die gekoppeld is aan het elektriciteitsverbruik terwijl er op federaal niveau al zo’n verbruikstaks is. Twee belastingen op hetzelfde goed zijn namelijk verboden. De Raad van State adviseert de minister dan ook om de regeling grondig te herwerken.

Wat zijn de gevolgen voor u?

Het is onduidelijk of de nieuwe energieheffing er komt, en onder welke vorm. Minister Turtelboom liet meteen na het advies van de Raad van State weten dat ze niet van plan is om de regeling aan te passen. De coalitiepartners in Vlaamse regering vielen minister Turtelboom bij in haar verdediging van de nieuwe belasting. Als de ‘Turteltaks’ er toch komt, betaalt ieder gezin jaarlijks 100 euro extra, en dat vanaf 1 maart 2016. Hoe lang de Vlaamse regering de heffing wil aanrekenen, is nog niet duidelijk.Gerelateerde thema's

energie,energieheffing,

Uw simulatie in 1 min

Start uw simulatie

Waarom voor BNP Paribas Cardif kiezen?

Vragen? 02/528 00 03

Bel me

8 klanten op 10

raden Cardif aan bij vrienden en familie

Zorg voor service

persoonlijk en snel

25 jaar

expertise en betrouwbaarheid

7 DECAVI

verzekeringstrofeeën