Home > Blog > Uw lening herfinancieren: goed idee of niet?


9 apr

Uw lening herfinancieren: goed idee of niet?

herfinancieren

Categorie: hypotheeklening

U hebt het ongetwijfeld al ergens gehoord of gelezen: de langetermijnrente staat bijzonder laag. In augustus zakte hij zelfs onder de historische grens van 1,3 procent, en ook vandaag nog is de rente kandidaat-leners gunstig gezind. Maar wat als u eerder een hypothecaire lening hebt afgesloten? Dan is er de mogelijkheid om uw lening te herzien of herfinancieren. Of deze optie ook voor u interessant is, ontdekt u hier!

Een lening herzien: wat houdt het in?

Als u een lening afsluit, doet u dat tegen het rentetarief dat van kracht is op het moment van de ondertekening. Maar de langetermijnrente staat natuurlijk niet stil. De kans is groot dat u vandaag een veel voordeligere rentevoet afsluit in vergelijking met tien jaar geleden. Gelukkig hoeft u het niet bij die vaststelling te laten. U kunt uw lening namelijk laten herzien of herfinancieren, waardoor ook u voortaan leent tegen de huidige, voordelige rentevoeten. Al zijn er natuurlijk ook een aantal voorwaarden, waar we hieronder op inzoomen.

Wat zijn de voorwaarden?

Een lening herfinancieren is pas interessant als het verschil tussen uw huidige en de herziene rentevoet groot genoeg is. Met een herfinanciering zijn namelijk een aantal kosten gemoeid. We lijsten ze even voor u op:

  • Drie maanden wederbeleggingsvergoeding (drie maanden interest op het terugbetaalde bedrag).
  • Dossierkosten.
  • Notariskosten: alleen wanneer u een nieuwe hypotheek afsluit bij een andere kredietverstrekker.
  • Ook de herziening van de gekoppelde schuldsaldoverzekering, woningverzekering, zichtrekening, … kunnen extra kosten met zich meebrengen.

Opgelet: mogelijk zijn de leenvoorwaarden bij een andere bank voordeliger, maar tegelijk zullen ook de kosten een stuk hoger zijn dan bij een interne leningherziening. Houd er rekening mee dat de rentevoet minstens 1% lager moet liggen om effectief voordeel te doen bij een bankswitch!

Een simulatie brengt raad

Of uw lening herzien al dan niet een goede zaak is, hangt sterk af van uw persoonlijke hypothecaire situatie. Hebt u een vaste of variabele rentevoet? Hoeveel jaar moet u nog afbetalen? Welke som heeft u geleend? Het zijn stuk voor stuk factoren die een invloed hebben. De beste manier om uw voordeel in te schatten is dan ook een objectieve simulatie, zoals die van spaargids.be. De simulator houdt zowel rekening met de verschillen in rente als met de kosten die de nieuwe hypothecaire lening met zich meebrengt. Meer weten over de gevolgen voor uw schuldsaldoverzekering of op zoek naar de voordeligste formule? Neem gerust contact op. Wij staan voor u klaar!Uw simulatie in 1 min

Start uw simulatie

Waarom voor BNP Paribas Cardif kiezen?

Vragen? 02/528 00 03

Bel me

8 klanten op 10

raden Cardif aan bij vrienden en familie

Zorg voor service

persoonlijk en snel

25 jaar

expertise en betrouwbaarheid

7 DECAVI

verzekeringstrofeeën