Home > Wanneer hebt u een bouwvergunning nodig?


29jan

Wanneer hebt u een bouwvergunning nodig?

bouwvergunning nodig

Categorie: stedenbouwkundige vergunning

Bent u een nieuwe woning aan het bouwen? Dan spreekt het voor zich dat u een bouwvergunning nodig hebt. Maar ook voor een renovatie of voor een verbouwing is het vaak wettelijk verplicht om een vergunning aan te vragen. In principe is het zelfs zo dat je voor alle bouwwerken een vergunning moet hebben. De vraag is dan ook wat er precies onder de term ‘bouwwerken’ valt. We overlopen de belangrijkste aandachtspunten.

Hiervoor hebt u een bouwvergunning nodig

Wilt u achteraf niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Dan kunt u maar beter sowieso contact opnemen met uw gemeente om zeker te zijn dat de renovatie van uw woning voldoet aan de stedenbouwkundige voorschriften. Zo hebt u voor de meer ingrijpende werken altijd een vergunning nodig. Zeker voor werken waarbij u een beroep doet op een architect. Een paar voorbeelden: de functie van uw woning verandert, nieuwe opdeling, slopen van een woning, woninguitbreiding, …

Hiervoor hebt u géén bouwvergunning nodig

Voor sommige werken is het mogelijk dat u toch vrijgesteld bent van een bouwvergunning. Zo kunt u voor de meeste onderhouds- en stabiliteitswerken op beide oren slapen:

  • Onderhoudswerken zoals de vervanging van pleisterwerk, vervanging van ramen, heropbouw van buitenmuren, … zijn over het algemeen vrijgesteld van een stedenbouwkundige vergunning.
  • Ook voor renovatiewerken met betrekking tot de stabiliteit van uw woning hebt u geen bouwvergunning nodig, maar er geldt wel een meldingsplicht.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere kleine werken waarvoor u geen bouwvergunning nodig hebt. Denk maar aan het plaatsen van een tuinhuis, een tuinmuurtje of een serre. Maar opgelet: deze werken mogen niet indruisen tegen de geldende reglementeringen. Als u bijvoorbeeld een tuinhuis plaatst, moet u de afstand ten opzichte van de perceelsgrenzen te allen tijde respecteren. Bovendien geldt er een maximumoppervlakte van 40 vierkante meter.

Ook voor een badkamer- of keukenrenovatie heb je in principe geen vergunning nodig. Tenminste als de functie van de ruimte niet verandert en het blijft bij sanitaire, elektrische, verwarmings- en isolatiewerken.Uw simulatie in 1 min

Start uw simulatie

Waarom voor BNP Paribas Cardif kiezen?

Vragen? 02/528 00 03

Bel me

8 klanten op 10

raden Cardif aan bij vrienden en familie

Zorg voor service

persoonlijk en snel

25 jaar

expertise en betrouwbaarheid

7 DECAVI

verzekeringstrofeeën