Home > Overbruggingskrediet afsluiten: do’s & don’ts


29Aug

Overbruggingskrediet afsluiten: do’s & don’ts

overbruggingskrediet

Categorie: Hypotheeklening

Het is een scenario dat velen bekend in de oren zal klinken: u hebt een nieuwe woning op het oog, maar de oude is nog niet verkocht. Moet u uw droomhuis dan zomaar aan uw neus laten voorbijgaan? Gelukkig niet. Een overbruggingskrediet laat u toe om de bouw of de aankoop van een nieuwe woning te financieren in afwachting van de verkoop van uw huidige pand. Ontdek hier de belangrijkste do’s en don’ts bij de afsluiting van een overbruggingskrediet.

Een overbruggingskrediet, dat is kiezen voor zekerheid

Een overbruggingskrediet is in de eerste plaats een bindmiddel tussen uw oude en uw nieuwe woning. Het biedt u de financiële ademruimte om de vastgoedinvestering van uw dromen eindelijk te kunnen realiseren. Hoe gaat het in zijn werk?

  • U leent een bepaald percentage van de marktwaarde van uw huidige woning.
  • U betaalt maandelijks interesten op dit bedrag.
  • Eenmaal uw woning verkocht, betaalt u het overbruggingskrediet af, en dit ten laatste 12 maanden na de ondertekening van de kredietovereenkomst.

Verlies de looptijd niet uit het oog

De meeste banken koppelen aan een overbruggingskrediet een looptijd van één tot maximaal drie jaar. Houd er dus rekening mee dat uw huidige woning binnen die periode verkocht moet zijn. Is er aan het pand nog heel wat werk aan de winkel om het tegen een aantrekkelijke prijs te kunnen verkopen? Dan kunt u beter nog even wachten met de aankoop van een woning en bijhorend overbruggingskrediet tot de noodzakelijke werken achter de rug zijn.

Schat uw koopkracht juist in

De trends in de vastgoedmarkt vallen nooit honderd procent te voorspellen. Terwijl de marktwaarde van uw woning het ene jaar nog hoge toppen scheert, kan die het jaar erna al flink gedaald zijn. Om die reden bouwen de banken een veiligheidsmarge in en ligt het maximumbedrag dat u met een overbruggingskrediet in de wacht kunt slepen meestal iets lager dan het bedrag dat de verkoop van uw woning effectief zal opleveren. Meestal gaat het om zo’n 80% van de geschatte waarde.

Belangrijk is dat u dit incalculeert bij de aankoop van een nieuwe woning. Zorg dat u over voldoende eigen middelen beschikt om de aankoop van uw nieuwe huis te financieren en kies voor een haalbare prijsklasse. Altijd beschermd met een schuldsaldoverzekeringIn tegenstelling tot bij langlopende woonkredieten zullen banken bij een overbruggingskrediet zelden een schuldsaldoverzekering als voorwaarde stellen. De looptijd is namelijk een stuk korter. Tegelijk zorgt een schuldsaldoverzekering ervoor dat u altijd op beide oren slaapt. Uw partner en nabestaanden genieten namelijk optimale financiële bescherming, en dat is goud waard.

Meer weten? Neem snel contact op. Wij staan voor u klaar!Uw simulatie in 1 min

Start uw simulatie

Waarom voor BNP Paribas Cardif kiezen?

Vragen? 02/528 00 03

Bel me

8 klanten op 10

raden Cardif aan bij vrienden en familie

Zorg voor service

persoonlijk en snel

25 jaar

expertise en betrouwbaarheid

7 DECAVI

verzekeringstrofeeën